Csuklórögzítő használata sporthoz, munkához

A csukló több ízületet foglal magába, melyek együttes működése biztosítja kezünk mozgását. Hüvelykujjunk speciális ízületttel – az ún. nyeregízülettel – kapcsolódik a kéztőcsontokhoz, mely ízület által a hüvelykujj a tenyérrel szembefordítható. A csuklótáj összes ízülete, szalagja és a csuklón áthaladó inak sportolás során erős igénybevételnek vannak kitéve, ezért viszonylag gyakran alakul ki csuklótáji fájdalom. Emellett bizonyos foglalkozásoknál – elsősorban gépírók, számítógépen sokat dolgozók, szabász-varró foglalkozásúak esetében – gyakori a csukótáji fájdalom.

Legtöbb csuklótáji fájdalom hátterében tehát a túlterhelés miatt kialakuló ízületi vagy ínhüvely gyulladás áll. Fontos ilyenkor a csukló nyugalomba helyezése. Ezt biztosítják a csuklórögzítők. A fájdalom súlyosságától ill. pontos helyétől függően többféle erősségű és szerkezetű csuklórögzítő használható. A hüvelykujj nyeregízületének rögzítéséhez pl. speciális, a hüvelykujj alappercét rögzítő sín szükséges.

A csuklórögzítőket a tünetektől, panaszoktól, ill. műtétek után a szakorvos utasításaitól függően kell használni. Amennyiben a csuklót terhelő munka vagy sport tevékenység során a csukló nehezen terhelhető, fájdalmas, a jól megválasztott csuklórögzítő a tevékenységet lényegesen nem zavarja, de a terhelhetőséget kifejezetten javíthatja.

Csuklórögzítő használata sérülés, műtét után

Csukló sérülést, rándulást, húzódást, csavarodást követően a csuklótáj átmenetileg megduzzadhat, és fájdalmassá válhat. A sérülésből való felépülésig a csukló kímélete, védelme feltétlenül szükséges.

Bizonyos csuklótáji műtétek – ín varratok, ízületi stabilizálás, sajkacsont törés ellátása stb. – után, szükség lehet fém erősítésű csukló rögzítő átmeneti használatára. A műtét utáni időszakot követő periódusban, az esetleges sport tevékenység ill. a munka újrakezdése során a csukló szintén védelmet igényel.

Csuklórögzítők használata, felhelyezése

A fenti esetekben a megfelelően megválasztott csuklórögzítő hatékony segítséget nyújt. Méretsorozatos (több méretben kapható) csuklórögzítők széles választéka áll ehhez rendelkezésre. Ezeket általában felhúzást követően tépőzárral lehet rögzíteni. Az egyszerűbb modellek erősített gumival biztosítják a tartást, a komolyabb rögzítést biztosító típusok tenyéri oldalán műanyag vagy fém sín adja az elsődleges merevítést. A hüvelykujj alapízülete – a nyeregízület – rögzítéséhez a hüvelykujj alappercét is rögzítő ortézis szükséges.

Csuklórögzítők receptre, TB támogatással

A csuklórögzítők egy része az Országos Egészségbiztosító által is támogatott termék. A receptre felírható csuklórögzítők térítési díja az OEP honlapján, és a www.sejk.hu oldalon is megtalálható. Közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező páciensek számára néhány típusra az OEP 100%-os támogatást biztosít, vagyis térítésmentesen kiváltható. A kihordási idő (amin belül új csuklórögzítő nem írható fel) 12 hónap.

Termékeink

2020-07-19T08:33:26+02:00

Oszd meg ezt a tartalmat, ha tetszik!

Cím

Go to Top