Térdrögzítő használata sporthoz

A térdízület testünk egyik legnagyobb és legsérülékenyebb ízülete. Nehéz fizikai munka, sport terhelés során jelentősen megnövekedhet a térd igénybevétele. A porcfelszínek, a szalagok, a csúszóporcok (meniscusok) és a térdkalács túlterhelése térd fájdalmat okozhat a fenti tevékenységek során ill. azt követően.

A térdrögzítőket a tünetektől, panaszoktól, ill. műtétek után a szakorvos utasításaitól függően kell használni. Típusos eset pl. egy enyhébb térd instabilitás, amely a mindennapokban nem okoz lényeges panaszt, de sportolás közben a térd nehezen terhelhető, fájdalmas, instabil; ilyen esetben a jól megválasztott térd rögzítő a sport tevékenységet nem zavarja, de a terhelhetőséget lényegesen javítja.

Térdrögzítő használata sérülés, műtét után

Térd sérülést, rándulást, húzódást, csavarodást követően a térdízület átmenetileg megduzzadhat, és fájdalmassá válhat. A sérülésből való felépülésig a térdízület kímélete, védelme feltétlenül szükséges.

Bizonyos térdműtétek – keresztszalag ill. meniscus sérülés ellátása, térdkalács körüli műtétek stb. – után, a közvetlen műtét utáni időszakot követő periódusban, az esetleges sport tevékenység újrakezdése során a térdízület szintén védelmet igényel.

Térdrögzítők használata, felhelyezése

A fenti esetekben a megfelelően megválasztott térdrögzítő hatékony segítséget nyújt. Méretsorozatos (több méretben kapható) térdrögzítők széles választéka áll ehhez rendelkezésre. Ezeket általában felhúzást követően tépőzárral lehet rögzíteni a térden. Az egyszerűbb modellek erősített gumival biztosítják a tartást, a komolyabb igénybevételre tervezett típusok oldalán műanyag vagy fém oldalsín adja az elsődleges merevítést. Bizonyos esetekben szükség lehet a térdízület mozgásterjedelmének pontos leszabályozására (pl. egyes keresztszalag pótló műtétek után); ilyen esetben fokolható mozgásterjedelmű, erősített fém oldalsínes térdrögzítő ad megoldást.

Térdrögzítők receptre, TB támogatással

A térdrögzítők egy része OEP által is támogatott termék. A receptre felírható térdrögzítők térítési díja az OEP honlapján, és a www.sejk.hu oldalon is megtalálható. Közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkező páciensek számára néhány típusra az OEP 100%-os támogatást biztosít, vagyis térítésmentesen kiváltható. A kihordási idő (amin belül új térdrögzítő nem írható fel) 12 hónap.

Termékeink

  • Kevesebb fájdalom. Szabadabb élet.

    Az osteoarthritis a legáltalánosabb ízületi betegség világszerte. Az öregedő népesség miatt az érintettek száma folyamatosan nő. Az Agilium Reactive segíthet a térd osteoarthritise által okozott fájdalom enyhítésében, amivel a felhasználók mindennapjait könnyíti meg. Az Agilium Reactive kifejezetten könnyű és kényelmes ortézis. A komfortérzetet fokozza a vádlipánt innovatív rögzítési technológiája, melynek köszönhetően a hevederek egyetlen gombnyomással meglazíthatóak leülés előtt, hogy az eszköz ne szorítson ülés közben.
  • LCA, oldalszalag sérülések, térdízületi instabilitás esetére. Rögzíti a térdet, csökkenti a térdet érő terhelést, burkolt kettős ízületi sínezet mindkét oldalon, tépőzárak a vádlin és a combon, feltehető patellagyűrű, amely jobban tartja így a térdet, opcionálisan hátsó térdhevederekkel rendelhető a hiperextenzió elkerülésére.
  • Izületi gyulladások, fájdalmas ízületkopás, ingerállapotok az ízületben (pl.: túlterhelés, sérülések, operációk), a térdkalács területén lévő fájdalom esetére ajánlott.í A Genumedi beépített, szilikon betétje tehermentesíti a térdkalácsot, és a kötés kompressziós hatásával együtt masszírozó hatást fejt ki.
  • Térdműtétet követő kezelésre, amennyiben a műtét után átmeneti ideig (várhatóan 6 hétig) a térdizület mozgása csak korlátozott mozgástartományban engedélyezhető.
2019-11-07T10:55:44+01:00

Hagyj üzenetet

kettő × 2 =

Go to Top